marți, 23 august 2011

"Love story" - film, literatura, realitate ...adica fictiune


Atentionare:
Nu cititi! Sunt (macar niste mici) sanse ca sa va fie spulberate niste iluzii la care tineati mult.

"Romance"
M-am uitat de curiozitate in topul IMDB ... acolo genul se numeste "Romance" adica "romantism", dar in acelasi timp se mai se poate traduce "plasmuire", "fictiune", "da frau liber imaginatiei" ... cred ca au gasit un cuvant potrivit.
Am ales din topul "romance" cateva, mai cunoscute.  Avem "dragoste" sau nu in urmatoarele filme? Dau mai intai sentinta si ma explic mai spre final. Casablanca - Da, dar o singura persoana; The Apartment - Nu, poate in continuare (...nu exista inca); Rebecca - Da, o singura persoana - cine?; Gone with the Wind - Da, o singura persoana - cine?

Dictionar 
Sa luam definitia in engleza pentru ca voi vorbi mai mult despre filmele lor: 1. a profoundly tender, passionate affection for another person. 2. a feeling of warm personal attachment or deep affection, as for a parent, child, or friend. 3.sexual passion or desire. 

Inceput dur... ce inseamna un chip si un corp frumos care plac?
Exista dragoste...Putem crede ca lupul si mielul s-au casatorit.
Dragoste? ....
Poate pentru dansatoarea din filmul Omul Orchestra cu Louis de Funes: dupa ce acesta povesteste fabula Lupul si Mielul numai din grimase - cu happy end...lupul nu mai e flamand...- le intreaba "Ati inteles?". Dansatoarea noastra intreba, visatoare, in spaniola: "S-au casatorit ?"
Deci un chip frumos si simetric, plus in corp frumos inseamna... un individ din specia respectiva sanatos si destul de inteligent ca sa se poata hrani...Adica? Este eligibil pentru mine, individ de sex opus pentru a ma putea ajuta cu folos sa-mi perpetuez genele. Punct. Frumusetea, in natura, pentru fiintele vii, atunci cand nu e vorba de vreo capcana, este un semn de sanatate. Si cam atat.
Da.. e adevarat.. exista si nuante.. chipurile mai avem si alte criterii.. Vom vedea. Printre altele, cati se uita daca acea frumusete nu are cumva ochii limpezi si tampi ? Si daca e doar un animalut frumos?

Film si realitate - conventie lingvistica? 
Ce gasim in filme si in literatura? "Povesti de dragoste"! Ce va sa zica asta? Pe scurt, el si ea "se plac", in majoritatea cazurilor avand ca motiv principal ca cel putin unul dintre ei arata bine, e frumos...Si implicit, daca e "frumos", ar avea si restul de calitati necesare. De unde si pana unde aceasta asociere? O cercetare recenta a descoperit tocmai ca oamenii "frumosi" sunt mai egoisti si mai "smecheri" pentru ca isi folosesc frumusetea pentru a le fi mai usor in viata.
Cum e in realitate? Nu... noi nu! Noi apreciem omul! Serios? Cand ati simtit ultima data fluturi in stomac pentru cineva numai pentru ca era destept sau cinstit? Sau ati ras ca prostii, de fericire, numai pentru ca ati vorbit cu cineva bun sau cinstit sau inteligent? Nu cumva niciodata? E adevarat, ne culegem pe cei care ne plac dintr-o arie apropiata ca mod de viata, dar acesta nu este decat un alt instinct primar, al similaritatii de gasca/haita.
Mecanismul a ceea ce numesc oameni de obicei dragoste e banal: suntem programati sa purtam grija genelor noastre, adica sa le plasam in viitor cat mai sigur. Suntem o specie rezultata din miliarde de ani de evolutie, ar trebui sa avem mecanisme foarte bune pentru a face asta eficient. Deci...vedem pe cineva frumos (adica sanatos pentru combinatia de gene cu noi), si pac! se declanseaza un mecanism natural care trebuie sa ne ofere o motivatie. Cum merge ? Simplu:  acel mecanism ne drogheaza vectorial, adica cu directie - daca ne apropiem de acea persoana simitim placere, daca ne indepartam simtim durere. E simplu de gandit ce o sa facem. Problema e urmatoarea - parerea noastra despre persoana respectiva nu e profunda de obicei, e doar rezultatul drogului. Ar trebui sa avem puterea sa analizam: in afara de atractie, mai exista ceva? Pai nu prea putem analiza: odata pentru ca suntem "beti" si nu mai gandim bine, a doua oara pentru ca, daca prin intamplare, descoperim ceva "rau", asta provoaca mecanismul de durere si incetam a mai gandi la asta...E adevarat, ne simtim bine, dar de cele mai multe ori, dupa ce drogul trece, se risipeste totul in timp, pentru cel putin la unul dintre partcipanti...
Intrebare: putem numi acest comportament de automate biologice "dragoste", "afectiune", "sentiment"? Eu cred ca nu, suntem doar in situatia omului stravechi care credea in zeul soare (noi in "dragoste"). 
Suntem doar in situatia omului stravechi care credea in zeul soare. (Stargate - Ra, zeul soare)
Mai vinzi literatura si mai iei bani pe filme vorbind despre asa ceva (automate biologice)? Mai storci lacrimi pentru a incasa bani pesin?  

Ce vrea lumea sa vada si de fapt pe ce ii se ia banii?
Ma mai intreba cate cineva mai in varsta: "de ce pun asa ceva in filme?" - e vorba de cate o grozavie: crime, violenta , sex "urat". Raspuns de fiecare data: pai asa castiga ei banii asa castiga intr-o secunda cat noi in o mie de ani. Intr-un film (Sweet Liberty, de Alan Alda) am gasit o replica geniala: "Ce vor oamenii sa vada in filme? Autoritatea incalcata, proprietatea furata si oameni dezbracandu-se".
Mai e si partea de povesti siropoase, la fel storcatoare de bani - povesti de dragoste. Mai nene, chiar asa e croit omul sa fie in stare de a trai dragostea? Orice om? Vom vedea ca nu. 

Se poate mai bine? Se poate mai rau? Se poate mai rau!
Pai pana acum a fost vorba doar de Fat-Frumos si Ileana Consanzeana, de Scufita Rosie... Sa vorbim si de zmeu si de lupul cel rau. E prozaic cu indragosteala? Se poate si mai rau! Cand doar tremuram si suntem captivi intr-o legatura pur fizica. Betivul si alcoolul, grasul si dulciurile, nimic altceva. Si totusi, multi din cei prinsi in asa ceva se simt foarte bine si asta e normal, dar e caraghios ceea ce cred ei: tot un fel de dragoste e si asta... Asa o fi? Nu cumva cand scartie sau plictiseste partea fizica, se duce afectiunea pe garla: azi e , maine nu mai e... chiar asa repede poate sa dispara o afectiune, un sentiment?
Filmele si literatura ne iau bani frumosi pe prostia asta a noastra... dragostea ar fi tot una sa vezi daca ai sau nu ai parte de o relatie fizica grozava.... Prostia asta am vazut-o in "Anatomia lui Gray" (nu dati cu pietre, are si parti bune) cand chipurile Izzie si George ar fi fost topiti unul dupa altul, dar nu mergea partea fizica... mai sa fie, nici povestea cu drogul nu vor sa ne-o mai vanda, au trecut a ceva mai tare...E plauzibil, totusi , intr-un caz particular: persoanele sunt prea dependente de sex si nici macar fluturii in stomac nu mai ajuta.. Niste animalute... Nu pot sa am empatie pentru "suferinta" lor.
Multi oameni sunt la aceasta dimensiune, fluturii in stomac au ramas o amintire (daca au memorie) din copilarie... Caraghios e cand ei se cred capabil de dragoste, si mai caraghios cand plang si suspina la un film "de dragoste". E bine si asa, cu un suflet virtual...
Alti multi (impreuna cu cei dinainte, fac majoritatea) mai au inca iluziile date de indragosteli, de "pretty faces". Dupa ce se termina, sau dupa ce iau plasa zic ca n-au avut noroc si mai incearca odata... Noroc!

Se poate mai bine? Se poate mai rau? Se poate mai bine!
Familia genelor noastre egoiste
Oarecum... Mai stiti filmele cu mafioti, "Nasul" de exemplu: toti sunt familisti. Ei tin la neveste si copii, ele tin la barbati, sufera ca ei sunt inchisi "pe nedrept". Sa privim mai de aproape... Cum isi zic ei la grupare? "Familie".. Adica "genele noastre inrudite"...De ce tin ei la femei si copii...normal, propriile gene si materialul de suport. De ce tin ele la ei (cu toate pacatele lor)? Simplu: aduc banii pentru perpetuarea in siguranta a genelor si pentru un trai usor. Si ce nu e asta bine? NU. Cine nu poate sa-i iubeasca decat pe ai lui, pe cei care ii asigura transmiterea genelor proprii in viitor, se iubeste de fapt numai pe sine. "Dragostea" lui este o extensie doar a faptului ca se pretuieste pe el insusi. 
Asa ca... Daca prietenul, prietena, sotul , sotia se uita la voi cu ochi galesi si la multi din cei din jur se uita chioras, nu fiti asa sigur pe dragostea lui... Oricand, daca se intampla un eveniment: nu-i mai puteti face copii, nu mai aveti bani,  a trecut efectul drogului, sau pur si simplu nu mai e atras fizic, atunci... asteptati-va sa se schimbe complet de la o ora la alta, de la o clipa la alta. De ce?  Pentru ca nu exista nimic ca baza, nu are ce sa ramana; afectiune, sentiment. Acestea din urma nu au cum sa stinga peste noapte. Pentru ca "va iubea" numai pentru: SATISFACEREA NEVOILOR FIZICE SI/SAU NEVOI MATERIALE SI/SAU DISTRACTIE IN GENERAL. Daca acestea nu sunt, nu e nici "dragoste", deci nu mai ramane nimic!
Si care e partea buna atunci? 
Pai nu e trucul "cautati femeia", ci cautati omul. Ce poate avea acesta dincolo de pre-programarea biologica primara: sex, cautarea lui Fat-Frumos (de ce nu Fat-Bun??) si a Ilenei Coseanzeana si in general de protejarea supravietuirii propriilor gene? Ar mai fi ceva, mai rar, un fel de prostie, pe alt nume altruismul si fair-play-ul. E posibil, doar posibil ca cineva altruist si fair sa poata tine cu adevarat la altcineva, dincolo de "coaja" instinctelor primare. Dupa cum ziceam... noi fugim dupa indragosteli, chipuri frumoase si dupa portia de sex si distractie in general. Nu ne mai ramane timp de gandire.. Plus ca e pierdere de timp... de ce sa cauti ceva rar care poate nu provoaca placere si sa nu iei repede ceva ce se gaseste peste tot si e apetisant?
Si chiar daca incerci sa cauti, reusesti? Nu prea cred, cel putin mie nu mi-a iesit, desi am constientizat pericolele, am repetat aceleasi greseli. Macar incerc. 

Sa revenim la filme.. 
"Anatomia lui Gray", sezonul 4 , episodul 4.
Domnisoara doctor Gray, nevrand sa complice relatia, a stabilit conventia "numai sex, si numai repede". Ce sa faca Derek, care ar fi vrut sa stea langa ea tot timpul (era cel putin un nivel mai sus, "indragosteala")? A nascocit o propunere de vacanta: un weekend impreuna, 48 de ore de sex (vorba vine). Fericita, doctor Gray s-a facut luntre si punte sa sa-si ia liber. Fericita? De ce erai asa de fericita? E chiar asa de bun motivul? In fine, se prezinta la Derek cu misiunea indeplinita - si-a luat liber , au 48 de ore la dispozitie.  
"I don't want 48 uninterrupted hours, I want a lifetime!"
Derek: "I want to marry you. I want to have kids with you. I want to build us a house. I want to settle down and grow old with you. I want to die when I'm 110 years old in your arms. I don't want 48 uninterrupted hours, I want a lifetime!"
Bravo Derek! 

Cine iubeste, in filme?
Revenim la filmele de la inceput; Iubeste cineva cu adevarat in ele?

Casablanca - Da, dar o singura persoana. Victor Lazlo nu; el isi iubeste cauza, iar pe Ilsa doar o foloseste. Ilsa nu-l iubeste pe Rick pentru ca ii este loiala lui Victor si nu-l iubeste pe Victor , pentru ca e indragostita de Rick (vezi mai sus diferenta intre termeni). Ramane doar Rick, care e indragostit de Ilsa, dar isi sacrifica sentimentele, pentru ai respecta ei alegerea.
The Apartment - Nu, poate in viitor(... iubirea nu exista inca in film);  Fran (Shirley) e "drogata" de indragosteala ei de un "wrong man". Baxter... poate in viitor, a inceput bine cu Fran. 
Cea care a iubit a fost Rebecca...
Rebecca - Da, o singura persoana - cine?;  Intre domnul si doamna de Winter este o "indragosteala" mai recenta, nu avem de unde sa stim ce va fi. Cea care a iubit a fost Rebecca, cea care si-a ascuns drama si boala cu riscul de a fi privita gresit de sotul ei. A facut toate acestea pentru al nu-l face sa sufere (pentru ea). 
Cea care iubeste este Melanie...
Gone with the Wind - Da, o singura persoana - cine? Scarlet e .. varza (sic!), e un doar animalut dragut. Rhett e doar atras fizic de Scarlet, cum sa o iubeasca, ca nu are pe cine. Ashley e in situatia Ilsei din Casablanca. Cea care iubeste este Melanie, ea oricum iubeste toti oamenii si este adevaratul personaj pozitiv din film.

Daa.. ce putem zice insa chiar de "Love Story" ?  
Plauzibil! Nu va asteptati , nu-i asa? Oameniii deosebiti pot face lucruri deosebite, dar acesta e un lucru rar.

Marea pacaleala
Scarlett este un animalut egoist...
Nu poate iubi cu adevarat si nici nu poate inspira dragoste
Si totusi... povestea ei se retine si putini isi amintesc de Melanie

De fapt care e marea pacaleala care ni se spune de cand suntem mici, din basme, apoi in literatura,  in filme? Exista ceva numit dragoste unde (chipurile) vin la pachet: atractie fizica, minte drogata ("indragosteala") , afectiune. Pai nu! Nu vin. In cele mai multe cazuri vine numai prima sau primele doua, iar "afectiunea" aparenta este de fapt pentru noi insine: tinem la cei care ne ofera starea de bine (satisfacere nevoi-satisfaceri materiale-distractii sau mai gingasii fluturi in stomac) numai din aceasta cauza. 
Ce clisee ni se vand: sau sexul grozav este echivalent cu dragostea (sau e culmea valorii ei), sau indragosteala este automat dragoste deplina. Pentru a proteja consumatorii ar trebui sa se faca macar specificatia "junk-love story inside". Asa cum oamenii amarati, fara informatii consuma bucurosi junk-food-ul, tot asa , sau mai rau, pentru ca e vorba de majoritate, se consuma  "junk-love story" si mai mult decat atat, oamenii o si traiesc...  
Amagirea
Multi gandesc cam asa (nu stiu daca de la supradoze de "romance" sau pur si simplu astea sunt "credintele" noastre): ca sa aiba ce sa ramana pentru anii maturitatii si senectutii ai cuplului - adica afectiune, intelegere etc - ar trebui sa fie o "furtuna" initiala cu pasiune fizica extraordinara. In timp, pasiunea se va transforma in afectiune... Da, bineinteles, si caprele devin vulturi... Zilnic.
Ordine lucrurilor a fi cam asa: romantismul este pentru tinerete cand nu ai unde (!), apoi daca tot esti matur (?), distractie pe toate planurile la modul extensiv si intensiv , iar afectiunea este planificata sa vina abia cu pensia... Atentie ...Nu vine!  Trebuia sa existe de la inceput!

Am vazut insa si un film cu o poveste extraordinara: "IO, IO, IO.. e gli altri." . Dupa cum se vede din titlu, filmul este despre egoism. Care e povestea? Exceptia care confirma regula, un personaj extrem de altruist (va si muri din aceasta cauza!) , Peppino Marassi (Marcello Mastroianni) il duce pe prietenul sau la marginea unei paduri sa vada o scena extraordinara, care se intampla in fiecare seara la aceeasi ora. Care era marea scena?
Vrea sa-i arate ceva extraordinar...
Doi batranei, slabi si uscati, se plimbau in fiecare seara tinandu-se de mana si zambind plini de fericire....

Doi batranei slabi si uscati, tinandu-se de mana...
   E! ...Aceasta este dragostea, daca puteti ajunge aici, aceasta este definitia ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu